Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


102. výprava Pavoučků

Venku i v klubovně bylo příjemně

První výprava Pavoučků v roce 2012 se konala koncem ledna, až dvacátého osmého. Na sraz před klubovnou se dostavilo šest z osmi dětí, které v současnosti do družiny malých dětí našeho oddílu chodí. Pro nemoc byli omluveni Adam a Jakub.

Šestici kamarádů doprovázeli všichni vedoucí, tedy Tumaj, Kuba a Bahňák, který si pro dnešek připravil program.

Netrvalo dlouho a Pavoučci vešli do lesa kousek od rozdělovského vodojemu na hřišťátko, kde byli seznámeni s mottem dnešní víceetapové hry. Každý přítomný se stane badatelem, který se pokouší najít zimu.

Prvním úkolem bylo připravit se na tuto neobvyklou expedici a sehnat si zimní výbavu. Nikdo nemusel shánět teplé prádlo ani potraviny, neboť tyto předměty nahradily přírodniny jako deset smrkových šišek, pět listů z dubu a sedm sněhových koulí. Nejrychleji připraveným, tedy tím, kdo měl všechny určené věci první, byl Vojta.

Jen o kousek dál jsme označili šest stromů šátky a úkolem pak bylo od jednoho stromu hodit tenisový míček do následujícího označeného, při úspěšném pokusu přeběhnout k zasaženému stromu a od něj se pokoušet strefit další až k tomu poslednímu. Tady se hned v prvním kole vedlo velice dobře Davidovi, který soutěž také vyhrál. Ríša naopak po prvním kole byl beznadějně nejhorší, ale když se v kole druhém více soustředil, dokázal se o hodně zlepšit. A tak to má být. Pokud se mi nedaří, zatnout zuby a pokusit se s tím něco udělat.

Opět jsme popošli jen o kousek dál a u jedné ze zdejších laviček jsme si vytvořili malé tábořiště na další dvě soutěže. Ta první byla velice náročná na pozornost. Dva soupeři se postavili proti sobě a Bahňák pustil k zemi lístek papíru, na kterém byly z každé strany jiné znaky i barevné rozlišení. Podle toho, jakou stranou dopadl lístek na zem, měl ten který soutěžící utéci a ten druhý naopak prvního chytat. Padlo-li obrácené zbarvení, úkoly byly rovněž naopak. Každý si tu přišel na své, protože se postupně proti němu vystřídali všichni soupeři, což je nejspravedlivější turnajový systém – každý s každým. Ze všech zápasů vyšel vítězně David, který opět vyhrál.

Kuba mezitím vyznačil v okolním terénu trasu, kterou teď měli Pavoučci jeden po druhém proběhnout, samozřejmě co nejrychleji, a důkaz, že se neodchýlili od vyznačené trasy, měli sečíst čísla ze dvou lístečků. Vítězem tohoto běhu se stal opět David, který tak vyhrál již třetí soutěž za sebou.

Přeci jenom byla docela zima, a proto jsme se v tuto chvíli začali stáčet zpět k městu, tedy k naší klubovně. Cestou jsme však stihli nejen přehazovanou tříčlenných družstev přes stěnu, ale i soutěž, kdo dříve vyrobí pět sněhových koulí, což byl trošku problém, protože sněhu bylo velice málo a hodně špatně se lepil. Úkol dokázal splnit jako jediný na sto procent Vojta, který tak vyhrál svoji druhou dnešní soutěž.

Ještě než jsme vyšli z lesa, objevili jsme zamrzlou louži, která se stala na chvilku naším kluzištěm, na kterém jsme si trošku zařádili.

V naší klubovně bylo krásné teplo a my se pustili do oběda. Další zábava však na sebe nedala dlouho čekat. Pavoučci se rozdělili do tří dvojic, které pak společně absolvovaly tři soutěže. Nejprve se hrálo velké pexeso s obrázky bývalých ale i současných členů oddílu. Vedle legend jako Draka či Bubliny tu byl zastoupen i Medvídek, který stále chodí do Lvíčat. Nejvíce párů obrázků měli Vojta s Davidem.

Když se dnes řekne: „Slova z kufru“, jen rodiče našich členů budou vědět. Kdysi byla v televizi velice populární soutěž Kufr, kterou moderoval Pavel Zedníček a kde mimo jiné dvojice herec – soutěžící hádali slova. Soutěžící slovo neznal, herec je viděl a měl za úkol dovést partnera k onomu slovu, aniž řekl slovní základ, což bylo složité, ovšem pro diváka přitažlivé. A tohle jsme dnes dělali my. Nejlépe si dokázali napovídat Ríša s Petrem.

Trojici soutěží pro dvojice doplnilo skládání tří obrazců Pána prstenů. Jeden obrazec se skládal z trojúhelníků, druhý ze šestihranů a poslední ze zdánlivě jednoduchých čtverečků. Který člen dvojice kterou sestavu dával dohromady, bylo zcela na soutěžících, ale zpravidla skládal každý jednu a kdo tu svoji stihl dříve, pustil se do té poslední. Ač se snažili všichni strašně moc, vítězi mohli být pouze dva, přesněji jedna dvojice, a tady se opět dařilo Davidovi s Vojtou.

Snad od nepaměti hrávaly děti „Město, zvíře, jméno, věc“ a Pavoučci dnes byli důkazem, že staré hry mohou být stále stejně přitažlivé i pro děti počítačového věku. Doplním pouze, že po jistém počtu kol vyšel z této soutěže vítězně David, který dnes opravdu bodoval.

Bahňák připravil další část etapovky, malou šifru, která se musela číst ve sloupcích, nikoli v řádcích. I tady byl opět nejúspěšnější David.

Pak přišel pokyn sbalit si všechny věci a začít se oblékat. Šli jsme opět ven. Závěr této výpravy tedy proběhl opět v lese kousek za naší klubovnou.

Sotva jsme vklouzli mezi stromy, přišla další část etapovky. Naši malí hrdinové při hledání zimy dorazili k rozcestníku, od kterého se museli k další metě dostat poslepu. Proto byly všem zavázány oči a pak už vyčkávali, odkud uslyší zvuk píšťalky, za kterým měli dojít, samozřejmě co nejrychleji. Tady se vedlo Petrovi, který postupoval snad tím nejlepším terénem, což mu pomohlo dojít jako prvnímu.

Když dorazil i nejpomalejší Vojta, nadešla chvíle posledního úkolu etapové hry. Každý vedoucí teď představoval jedno roční období a zadal jednu otázku. Bahňák se ptal na květinu, která ještě ze sněhu vyrůstá a bílým květem vítá jaro. Děti měly napsat: Sněženka. Kuba představoval léto a ptal se, ke které řece touto dobou jezdíváme na tábor. Tady všichni bez rozdílu napsali správně, že se jedná o řeku Střelu. Tumaj byl podzim a jeho otázka zněla: Když moje vláda přijde, ze stromů padá co? Krom jedné odpovědi, že šišky, byly ostatní správně – samozřejmě, že listy.

V tu chvíli jsme byli u lesního hřiště, kde je lanovka, prolézačka se skluzavkou, houpačky a další možnosti vyřádění se a k tomu právě dostali Pavoučci příležitost. Největší zájem byl o lanovku, kterou obsluhoval Kuba, pak o prolézání po lanové stěně se skluzavkou, kde hlídkoval Bahňák. Stranou ovšem nezůstaly ani houpačky ani houpací beránek určený především hodně malým dětem. Tumaj se pak pohyboval po celém areálu a snažil se na foťák zachytit každého v co nejzajímavějších situacích. Nakolik se mu fotky povedly, můžete posoudit na internetu, kde jsou, jako ostatně všechny další fotografie z činnosti celého oddílu, na rajčeti (adresu najdete pod informacemi o akcích oddílu na zadní straně našeho časopisu).

Výprava Pavoučků končila před klubovnou, kam jsme museli dojít a kde se všichni dozvěděli, jak se jim na této akci dařilo bodově. Podle očekávání po skvělých výsledcích vyhrál David, který tak dostal důkaz pro nejlepšího. Druhé místo patřilo tentokrát Vojtovi, což bylo velkým překvapením, ale současně jasným důkazem, že i on má šanci být v hodnocení jednotlivců mezi nejlepšími.

Nejdůležitější však bylo to, že všech šest přítomných dětí prožilo pěkný den plný her a soutěží částečně sice v klubovně, ale povětšinou na čerstvém vzduchu v lese.

Váš GeTe


Tumaj
2012-02-02
počet zobrazení: 2069
Fotky
Vojta vyhrál zahajovací soutěž
Vojta vyhrál zahajovací soutěž
Hod tenisákem na stromy
Hod tenisákem na stromy
Kdo koho bude honit
Kdo koho bude honit
Všichni pohromadě
Všichni pohromadě
Přehazovaná
Přehazovaná
Sněhové koule
Sněhové koule
Na klouzačce
Na klouzačce
Velké pexeso
Velké pexeso
Slova z kufru
Slova z kufru
Skládání obrazců
Skládání obrazců
K píšňalce poslepu
K píšňalce poslepu
Na lanovce
Na lanovce
Klouzačka
Klouzačka
Prolézačka
Prolézačka
Na beránkovi
Na beránkovi
Tak se svez...
Tak se svez...

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0