Chvilka odpočinku
Chvilka odpočinku
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


330. výprava Lvíčat

Dubnová výprava jen kousek za Kladno

Předpověď počasí na sobotu 14. dubna 2012, kdy měly děti ze Lvíčat třístou třicátou výpravu, nebyla nijak příznivá, ale navzdory všemu sluníčko vydrželo svítit až do samotného večera a déšť zůstal kdoví kde.

U rozdělovského kostela se sešlo devět dětí ze současných jedenácti, které náš oddíl navštěvují, což se pozitivně podepsalo na celé akci. Pro ni si připravil Bahňák program, jenž začal hned za městem, u prvního turistického rozcestníku, malou zkouškou: Kdo ví, co všechno se dá na takových cedulkách najít, které značení je důležitější a tak. Nešlo tady o přezkoušení, ale o rozšíření znalostí těch, kteří ještě nevěděli.

Hned po první „desítce“ došlo na velký turnaj hraný systémem každý s každým, ve kterém šlo o náhodu, jakou stranou padne na zem cédéčko, a o reakci hráčů, protože jedna barva znamenala, že mám před soupeřem utíkat, druhá, že ho mám chytat. Všechny své zápasy vyhrál Kryštof, a tak zvítězil i v celém turnaji.

Popošli jsme jen kousek a Bahňák začal připravovat trasu dalšího závodu. Než přípravu dokonal, zahráli jsme si „Lovce s lukem“. V prvním kole byl lovec Tumaj, který si stoupl na určený pařez, a my se k němu měli připlížit tak, aby nás neviděl, přesněji, aby nás nestihl zastřelit imaginárním lukem. Kdo byl neopatrný a Tumaj ho stihl jako zastřelit, musel zpět na výchozí místo a odtud se opět pokoušet o dosažení paloučku, na kterém již nebylo možno zasáhnout útočníka. Toto se podařilo Starostovi, který ale nastoupil na post střelce až po dokončení přípravy závodu.

Tato trasa nebyla dlouhá a bylo na ní pouhých šest otázek týkajících se indiánských měsíců, jež znal nejlépe Standa, který závod vyhrál i nejlepším časem.

Pak Starosta nastoupil na pařez a představoval lovce s lukem. Po nedlouhé době Starostu vystřídal Standa, ke kterému se dlouho nemohl nikdo dostat.

Bylo poledne a s ním i oběd, po kterém jsme popošli o pár desítek metrů dál a cestou si každý utrhl tři co nejdelší suchá stébla, se kterými následovalo hned několik soutěží, z toho tři první mezi družinami.

Zadání při trhání stébel znělo, aby byla co nejdelší. Teď měl ke startovní čáře položit své stéblo první člen družiny, pak druhý, třetí a znovu dokola ještě dvakrát, protože každá družina tu měla tři zástupce. Nejdál se dostali Ropáci, kteří tuto soutěž vyhráli.

Vzápětí jsme hráli známý boj o šípy, ale opět na družiny, což dalo soupeřům možnost taktizovat zcela jinak než v bojích jednotlivců. Po dlouhém a dramatickém boji zůstaly šípy – stébla jenom Medvědům, kteří tímto vyhráli.

Třetí souboj družin byl opravdu soubojem. V každém kole proti sobě nastoupili členové dvou družin se stéblem za čepicí či za šátkem, tedy na hlavě. A co bylo za úkol? Sebrat soupeřům stéblo a tím ho vyloučit z dalšího boje. I tady se nejvíce vedlo Medvědům, kteří tím vyhráli druhou soutěž za sebou.

Ono se řekne stéblo trávy, ale drž ho co nejdéle v natažené ruce! Zpočátku je to v pohodě, ale s časem ta ručička začíná bolet. Ti méně vytrvalí začínají odpadat, až vydrží opravdu ti nejlepší, kteří byli tentokrát hned dva. Kačka s Kryštofem byli tak dobří, že nemělo smyslu trápit je ještě dál a proto jim bylo prvenství připsáno oběma.

Další vytrvalostní závod byl „indiánský fotbal“, při kterém máte kopat tenisák do kopce a nesmíte se ho dotknout ničím jiným než nohou. Pak stačí jen malá chybička a míček se kutálí dolů. To se stalo skoro každému, snad jen Standovi ne, proto také suverénně zvítězil s velkým časovým náskokem před druhým Kryštofem.

Od hrůzného kopce jsme došli k rokli, která byla uměle vytvořena a kudy prý před mnoha lety vedla železniční trať ke zdejšímu uhelnému dolu. Prošli jsme ještě kousek podle tohoto zářezu k druhému mostu, kde jsme posvačili a kde jsme dostali dlouho očekávaný rozkaz: Vyndejte si kulivo a nárukávníky.

Boje o most byly skvělé, i když pokaždé zvítězilo družstvo, které si vybral Standa. Ten pak neprohrál ani souboj, kdy byl pouze s Kryštofem proti všem ostatním. Nicméně to bylo skvělé i pro ty, kteří nepoznali vítězství, důležitější bylo, že si dobře zabojovali.

Někdo by možná očekával, že koulovačky budou vyvrcholením celé výpravy, ale Bahňák v průběhu bojů připravil velkými písmeny šest zašifrovaných slov, která bylo zapotřebí rozklíčovat. První se to podařilo Natce, pak Naty a Píďovi. Ostatní splnili pouze část celého úkolu.

Tohle byla sice poslední soutěž, ale ne konec zábavy. Bahňák měl menší míček, který se stal bombou, a úkolem každého bylo se této výbušniny zbavit tím, že nejprve určí adresáta, řekne jméno, kterému pak byl míček hozen, ale tak, aby jej mohl příjemce chytit. Kdo měl v držení míček právě ve chvíli, kdy uplynul časový limit, vybouchl.

S touto hrou jsme došli až k městu. Ulicemi jsme již pokračovali jako spořádaná skupina až ke kostelu, kde naše výprava končila. Samozřejmě, že se každý dozvěděl, kolik dnes nasbíral bodů do hodnocení jednotlivců a na kterém místě skončil. Pro zajímavost a na důkaz vyrovnanosti našich členů uvedeme, že pátá Natka získala 72, čtvrtý Píďa 73 a třetí Kačka 75 bodů, tedy rozdíly více než minimální.

Abychom nevynechali druhého nejúspěšnějšího, doplníme informaci, že to byl Kryštof a že nejvíce bodů měl opět Standa, který zvítězil snad na všech výpravách tohoto oddílového roku.

            Váš GeTe 

TUMAJ
2012-05-07
počet zobrazení: 2054
Fotky
Bylo nás dost
Bylo nás dost
Běžecká soutěž
Běžecká soutěž
Indiánské měsíce
Indiánské měsíce
Vysvětlování pravidel
Vysvětlování pravidel
Lovec s lukem
Lovec s lukem
Spojená stébla - družiny
Spojená stébla - družiny
Boj o šípy - družiny
Boj o šípy - družiny
Souboje o stébla
Souboje o stébla
Udrž stéblo
Udrž stéblo
Indiánský fotbal
Indiánský fotbal
Tady jsme všichni
Tady jsme všichni
Koulovačka
Koulovačka
Standa a Kryštof proti všem
Standa a Kryštof proti všem
Přemýšlení u šifer
Přemýšlení u šifer
Cesta zpět
Cesta zpět
Vyhlašování výsledků
Vyhlašování výsledků

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0