Souboj na kládách
Souboj na kládách
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


Cyklistické závody

Velké cyklistické závody Lvíčat

První květnový svátek, který vyšel na úterý, jsme využili k Šestietapové cyklistické soutěži Lvíčat, dříve Šestidenní. Důvody stažení šesti etap pořádaných po šest pondělků do jediného dne jsme již vysvětlovali v našem časopise několikrát, proto se dnes budeme věnovat rovnou nové podobě soutěže.

Ke startu této velké cyklistické akce se sešlo šest dětí a pět vedoucích – rozhodčích. První dvě etapy jsme uspořádali na hřišti v lese u vodojemu a jako první byl zařazen tradičně slalom.

SLALOM

V této disciplíně stačilo k úspěchu, pokud závodník projel předním kolem mezi dvěma špalíky, které tvořily branky. Každé neprojetí či šlápnutí na zem ovšem znamenalo tři trestné vteřiny.

Jako první vyjel k letošnímu soutěžení Fanda a po něm další závodníci podle abecedního pořádku. Každý účastník projel trať celkem třikrát s tím, že nejhorší výsledek se škrtal a dva lepší se sčítaly. Při vyhodnocení se ukázalo, že favorit celé soutěže Standa byl o půl vteřiny horší, než překvapivý vítěz Píďa, který si ovšem své umístění za svůj výkon plně zasloužil. Na dalších místech skončili Starosta, Naty, Fanda a Juddy.

JÍZDA ZRUČNOSTI

Druhou disciplínou Šestidenní cyklistické soutěže Lvíčat bývala zpravidla jízda zručnosti a ani zde jsme naše zvyklosti neměnili.

V této části soutěže vyjel závodník od staru do vyznačeného kruhu, což bylo jediné místo, kde se směl dotknout země či dokonce sestoupit z kola, aniž by byl za to penalizován. Zde byl připravený míč, který bylo úkolem kopnout do určené branky. Strefil-li někdo o pole vedle, byl zatížen třemi trestnými vteřinami, pokud míč proťal čáru, za kterou musel doputovat, ještě dál od středu, znamenalo to dvojnásobek bodového zatížení.

Další v pořadí byla dvojitá branka, vlastně tři špalíky v řadě v dostatečné vzdálenosti od sebe, kde měl soutěžící projet jednou mezerou předním kolem a druhou zadním. Následoval přejezd houpačky, průjezd předním i zadním kolem trojicí prkének vzdálených od sebe cirka patnáct centimetrů, takzvané „průjezdy“, kterými bylo lépe projíždět rychleji, protože bicykl se méně kolébal.

Od „průjezdů“ se jelo ke stojanům, kde bylo nutno převézt míč na víčku od kotlíku z jednoho na druhý. Pak následovalo přední a zadní kolo, houpačka, „průjezdy“ a převezení kelímku s vodou a závěrečné kolečko: Přední a zadní kolo, houpačka, průjezdy a do cíle.

Závodníci opět projeli trasu třikrát a dva lepší časy se jim počítaly do výsledků. Nejrychlejšího času dosáhl Standa, který v této náročné etapě zvítězil. O pouhých pět vteřin za ním zaostal Starosta, za kterým se seřadili ostatní takto: Píďa, Juddy, Fanda a Naty.

JÍZDA DO KOPCE

Další etapa začala velice nepříjemnou událostí. Přejezd od vodojemu ke kopci za Energií dolů na Tuháň, kterého jsme se trochu obávali, proběhl v pohodě, ale při sjezdu dolů k místu startu Juddy najel patrně do výmolu či na kámen a spadl z kola. Naštěstí měl přilbu, což ho pravděpodobně zachránilo od mnohem většího maléru. I tak utrpěl nepříjemné poranění brady a odřeniny v obličeji, na kolenou a loktech.

Že byl zraněný okamžitě převezen na ošetření do nemocnice, je samozřejmé. Doplňme pak informaci, že si Juddy v lékařském zařízení poležel tři dny, kde byl sledován, aby lékaři vyloučili vážnější poranění hlavy.

Naše závody pokračovaly dál avizovanou jízdou do kopce, kde jen těžko komentovat průběh, ale výsledky již doplníme. Zvítězil Standa, který byl lepší téměř o celou minutu než druhý Starosta, za nímž se pak seřadili Píďa, Fanda a Naty.

JÍZDA POMALOSTI

Mezi velice atraktivní etapy patří jízda pomalosti, která vyžaduje od závodníků velké soustředění a hodně zručnosti při udržení kola v pomalé jízdě.

Pro tuto etapu jsme uspořádali souboje každého s každým, kdy nastoupili dva soupeři proti sobě a kdo vyhrál dva souboje, zvítězil i v celém zápase.

V této etapě se vůbec nevedlo dosavadnímu lídrovi celkového pořadí Standovi, který dokázal porazit jenom Natálku, jinak ostatní souboje prohrál. Vítězem jízdy pomalosti se stal suverénně Starosta, který udolal všechny soupeře. Druhé místo obsadil Píďa, jenž prohrál pouze souboj se Starostou, a pak se seřadili soutěžící, kteří vyhráli vždy jeden souboj. Nejlépe z tohoto rozhodujícího hodnocení vyšel Standa, pak Naty a poslední místo zbylo na Fandu.

Celkové průběžné pořadí po čtyřech etapách bylo následující: Vedl Standa (7 trestných bodů – součtů pořadí z jednotlivých etap), druhý byl Starosta (8), třetí Píďa (9) a za ním následovali Naty a Fanda (oba 19).

RYCHLOSTNÍ ZÁVOD

Následoval další přesun městem, tedy po silnicích, zpět k vodojemu, kde jsme na zdejších lesních cestách uspořádali rychlostní závod.

Všichni závodníci si v doprovodu vedoucích projeli pomalu trasu, kde při samotném závodě na důležitých křižovatkách stáli vedoucí, to aby náhodou v zápalu boje někdo nevyjel z trasy. Start této disciplíny byl hromadný, takže vyrazili všichni najednou a mohlo tak dojít k přímému souboji mezi jednotlivými soupeři.

Cílem projel první Standa, krátce za ním Starosta, jako třetí možná trochu překvapivě Fanda. Zbývala Naty a Píďa, kteří přijeli v tomto pořadí těsně za sebou, z čehož plyne, že sváděli veliký boj do posledních metrů závodu.

Pořadím v rychlostním závodu si Standa upevnil vedení i v celkovém hodnocení, měl před posledním dějstvím náskok dvou bodů před druhým Starostou, který, pokud by chtěl vyhrát celou soutěž, musel by dojet v závěrečném krosu dvě místa před svým soupeřem. Další v průběžném pořadí byl Píďa, který již neměl šance na lepší umístění, ale také nemohl být již dalšími soupeři předstižen. Velký souboj se dal ovšem očekávat od Fandy a Naty, které od sebe dělil jediný bod.

KROS

Závěrečný terénní závod byl vždy v našich cyklistických soutěžích tím nejdramatičtějším a mnohdy se tu rozhodovalo i o celkovém vítězi. Letos to bylo trošku jinak, možná i pro tak malý počet účastníků i podle rozložení jejich sil.

I v krosu startovali všichni závodníci najednou na nenáročné trati okolo rybníčka pod rozdělovským fotbalovým, hřištěm kde kroužili pětkrát dokola. Od samotného začátku tohoto závodu bylo jasné, že Standa si celkové prvenství nenechá upřít. Navíc mu pomohl ještě Píďa, který projel cílem jako druhý a Starostu nechal za sebou, tedy třetího. V souboji o čtvrté a páté místo dal jasně najevo Fanda, že nechce být poslední, a Naty v tomto závodě porazil.

Bylo rozhodnuto. Konečné pořadí ukazuje přehledná tabulka vpravo, etapy jsou v ní v tom pořadí, jak se odehrály a tudíž i jak jsme je popisovali, takže doplníme pouze to, že jubilejní dvacátý pátý ročník naší soutěže vyhrál Standa Lepič.

Fotografie z akce najdete zde


tumaj
2012-08-27
počet zobrazení: 3470
Fotky

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0