Soutěž na výdrž
Soutěž na výdrž
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


345. výprava Lvíčat

Podzimní výprava Lvíčat

Povídání o této výpravě začnu netradičně. Ono se totiž z ničeho nic stalo, že máme ve Lvíčatech náhle šestnáct dětí. Je fakt, že čtyři dívky z toho byly v době konání této výpravy ještě ve zkušební době, ale pokud je neodradila právě tato akce, pak u nás jistě vydrží a onen počet bude platit. Z těchto šestnácti členů v tomto oddílovém roce skončí svoji činnost dva současní deváťáci, Ája a Kryštof, ale přijde několik velkých Pavoučků.

Pak nás bude ještě více a s takovým počtem členů se dají hrát i velké terénní hry a třeba i velká celoroční hra Miloše Zapletala na motivy aljašských povídek Jacka Londona Zlatá horečka. Jenže k této velké celoroční hře je zapotřebí nejen hodně hráčů, ale také spoustu znalostí a hlavně umět pracovat v malých partách, dvojicích či trojicích. Proto Bahňák upravil program listopadové výpravy tak, že drtivá většina programu probíhala právě ve dvojicích.

A ještě jedna poznámka ke zmíněné Zlaté horečce. Zda ji budeme hrát, o tom rozhodne vedení oddílu až po táboře podle toho, nakolik obstojíte v dalších možná i nenápadně provedených zkouškách.

Sraz k výpravě byl na tradičním místě u kostela v Rozdělově, odkud jsme se vydali směrem k Energii a za ní vlevo k lesu. Než jsme vstoupili mezi první stromy, sestavil Bahňák dvojice, ve kterých spolu byli Trumpetka se Starostou, Týna s Judmanem, Ája s Kryštofem, Viola s Fandou, Cibulka s Niky a pozor! Petra se Standou. Ano, i tito vedoucí se dnes zapojili do soutěží. Pokud některá z dvojic byla lepší než oni, pak díky tomu měla o dva body navíc.

První úkol byl dlouhodobý a bylo v něm zadáno najít při cestě určené šišky, listy, kámen určené velikosti a další přírodniny.

V podstatě druhou soutěží bylo strefování se do označených stromů tenisákem, dá se říci hvězdicovitě. Vždy ze stejného místa házel první na libovolný strom, ale druhý hod musel provést parťák třeba i na strom jiný. Teprve po zasažení všech cílů se stopoval čas. Nerychleji tuto disciplínu zvládla Viola s Fandou.

Než jsme se dostali na místo konání dalšího závodu, proběhly dvě „desítky“, ta první jako ukázka pro nováčky i s vysvětlením, kam je nejlepší běžet, jak se tam poskládat, tedy nestát za stromem či pohodlně sedět, ale ležet na zemi a schovat hlavu i bágl a především se nehýbat.

Dostali jsme se na místo, kde cestou do Libušína na oddílové Vánoce scházíváme strmou strání do údolí k jezírku. Dnes jsme zůstali nahoře a Bahňák zde uspořádal další závod pro dvojice. Jednalo se prakticky o klasický člunkový běh, ovšem dvojice běhala štafetu, tedy první, druhý, první, druhý… a namísto obvyklých tenisáků nám posloužily výkonnostní kolíky, které se oproti míčkům přeci jenom o trošičku hůř zvedaly ze země. Tady už byli nejrychlejší Petra se Standou, z dětí pak Týna s Judmanem.

Pak jsme docela dlouho šli, jednak proto, abychom dorazili na předem vybrané místo skvělé pro koulovačky, a navíc abychom dali dvojicím příležitost na sebrání doposud nenalezených přírodnin. Kupříkladu javorový list bylo možno nalézt až těsně před zmíněným cílem a co víc, přímo v místě, kde došlo na vyhodnocení této úkolovky. Nejvíce určených přírodnin nasbírali Fanda s Violou. Na druhém místě pak byli Judman s Týnou a nastejno Trumpetka se Starostou.

Koulobitky s papírovým kulivem neztratily na své oblibě nic za celou dobu trvání našeho oddílu a nejinak tomu bylo i dnes. Bahňák nechal ve dvojicích vybrat, kdo chce být jablko a kdo hruška. Tak jsme se rozdělili do dvou družstev, která mezi sebou svedla několik soubojů, kterých se účastnili i Petra a Standa. Dalších bojů se již vedoucí neúčastnili a byla vytvořena nová družstva, ve kterých se ovšem prohodila pouze dvě děvčata z jednoho do druhého. A jak to prožívali jednotliví členové? Podívejte se na fotku vpravo…

Po koulovačkách jsme se naobědvali, na což mnozí netrpělivě čekali snad již od odchodu z domova. Soudím tak podle jejich reakcí.

Když jsme nabrali síly, zadal Bahňák další úkol, ve kterém měla každá dvojice vytvořit co nejdelší souvětí, ale slova musela začínat v prvním kole na písmeno „K“ a ve druhém na „P“, od kterého existuje nejvíce českých slov. Podle předpokladu zvítězil Standa s Petrou, ale mezi dětmi to byli Ája s Kryštofem.

Další souboj byl trošku zahalen do tajemna. Bahňák zadal úkol: Dostat se z jednoho místa do druhého, ale v prostoru mezi čarami se směl v jednu chvíli dotýkat země pouze jeden z dvojice. Všichni to řešili tím, že jeden vzal druhého na záda, i když tu byla ještě možnost, že první přeběhne celé území co nejrychleji a pak druhý za ním. Dalo by se předpokládat, že tuto disciplinu vyhrají vedoucí, ale oni byli až třetí. Lépe skončil Kryštof, který nesl Áju a ještě rychlejší byl Judman s Týnou.

Ušli jsme sotva pár desítek metrů a byla tu další soutěž. Jeden z dvojice měl zavázané oči, druhý ho pak vedl od startu k cíli. Ve druhém kole si dvojice role obrátily a časy obou pokusů se pak sčítaly. Tady vyhrála Petra se Standou, ale z dětí byli nejlepší opět Kryštof s Ájou.

Když jsme se dostali do vysokého smrkového lesa, kde byla široká cesta, nechal Bahňák zastavit a na tomto místě se odehrály hned dvě soutěže. První byla turnajem mezi dvojicemi a druhá pro jednotlivce.

Ve dvojicích jsme hráli přetahovanou, kterou s přehledem vyhráli instruktoři, a mezi řadovými členy byli vítězi Viola s Fandou.

Pak přišla na pořad dne první soutěž ne na dvojice, která prakticky rozhodla o pořadí jednotlivců. Šlo o boj o koryta. Taková soutěž pro život. Všichni začínají na stejném místě a mají za úkol odstrkat či přesunout ostatní do pole nižšího. Těch polí je stejně jako soutěžících a nakonec každý skončí v jednom z nich. Dnes jsme měli čas na dvě kola, z nichž se výsledky sčítaly. Obě kola vyhrál Kryštof, podobně jako druhý byl pokaždé Judman.

Protože jsme potřebovali ujít delší trasu najednou, zařadil Tumaj „bombu“, při které se přehazuje tenisák mezi jednotlivými hráči s tím, že nejprve musí říci jméno, komu je míček adresován. Hod musí být proveden natolik dobře, že příjemce musí mít šanci jej chytit. Pokud je míček vržen špatně, zůstává v držení házejícího. Po nějakém čase vedoucí zvolá: „Bum.“ To bomba bouchla. Kdo má v ten okamžik tenisák ve svém držení, ten byl vyhozen do povětří a zpravidla se mu zaznamenává trestný bod. Dnes se ale na body nehrálo. Šlo především o ten přesun na další místo, kde nás čekala další soutěž pro dvojice.

Bylo to před dvěma týdny, kdy jsme na vícedenní výpravě hráli takové to – vyhoď míček, odlož kámen co nejdál od kruhu, vrať se do kruhu a chytni míček. Prakticky to samé jsme hráli dnes, ovšem ve dvojicích, ve kterých se měli hráči dohodnout na spolupráci. Nejlépe se opět dařilo dvojici vedoucích a z dětí byli nejlepší Judman s Týnou. Ovšem nejakčnější fotka vyšla posledním, Fandovi s Violou.

Do Kladna bylo blízko a my měli čas ještě na závěrečnou soutěž dvojic. Zdálo se to jednoduché. První hráč kopl do tenisáku, pak musel kopnout druhý, a tak stále dokola a přitom bylo zapotřebí objet trasu okolo určených stromů. Nevěřili byste, kolik problémů může vzniknout při zdánlivě snadném úkolu. Mnozí se spletli a chtěli kopat do míčku podruhé, nebo ten druhý čekal na míček dál od kamaráda, ale tomu se kop nepodařil a tenisák zůstal prakticky na místě. Hráč, který byl na řadě, tak musel běžet relativně daleko, aby splnil svůj úkol. Po dvou kolech bylo rozhodnuto: Nejrychleji celý závod absolvovali Trumpetka se Starostou.

A jak skončily dvojice celkově? Tak na tohle jsme si museli počkat až k rozdělovskému kostelu, kam jsme dorazili o něco dříve, než bylo v plánu, a tak Bahňák vyplnil čas hrou na kočku a myš.

V celkovém pořadí dvojic bez rozdílu věkových kategorií vyhráli Petra se Standou, ale v hlavní kategorii dětí byla nejúspěšnější Týna, která bojovala spolu s Judmanem. Nejúspěšnějším jednotlivcem se stal Judman, který jako jediný překonal hranici jednoho sta bodů.

Fotografie z výpravy jsou zde

Fotky od Standy


tumaj
2013-12-01
počet zobrazení: 2059
Fotky

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0