Ubytování je ve stanech s podsadou.
Ubytování je ve stanech s podsadou.
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


301. výprava Lvíčat

351. výprava Lvíčat – do Arnoldovy jeskyně

Na třístou padesátou první výpravu Lvíčat jsme se sešli v 8:15 u klubovny. Sešlo se nás tu celkem devět: Starosta, Píďa, Ája, Bára, Hanka, Kryštof, Cibulka, Fanda a Detr. Byli tu také vedoucí Tumaj, Bahňák, Dumbo a Standa, bývalý člen oddílu Josef Loh – Ness, který byl naším průvodcem jeskyní, a rodiče Áji Jim a Maruška, kteří nás vezli.

Od klubovny jsme odjeli auty pro helmy do jeskyňářské základny, kde nám Ness ukázal na mapě, kudy půjdeme v jeskyni. Vzali jsme si helmy, nastoupili do aut a jeli do vesnice jménem Bubovice. Na návsi už na nás čekal druhý průvodce Andrej, který je nejen zkušený jeskyňář, ale navíc báňský záchranář. Vzali jsme si helmy, baterky a šli za Nessem směr Arnoldka, kde nám vysvětlil, co a jak budeme dělat. Tumaj nás pak každého fotil, než jsme lezli dolů.

CESTA DO ARNOLDKY:

Dolů do jeskyně vedly dva žebříky, které byly dlouhé deset metrů. Potom jsme se museli držet provazů, protože terén byl strmý a dost to klouzalo. V jeskyni bylo spousta petlahví s vodou a teploměrem, které měřily teplotu vody na různých místech. Všude bylo strašně moc bahna, které se nám lepilo na boty. Celkem jsme slezli dolů asi osm žebříků.

Když jsme byli skoro na dně jeskyně, tak se tady rozdvojovaly cesty, jedna byla úzká. Ness nám říkal, že se tomu říká „bonbónek“ když jsme tuhle cestu chtěli prolézt, museli jsme se natočit na levý bok, uvolnit se a proklouznout jako špageta. Když už jsme byli dole, tak se objevilo křišťálově čisté jezero. Na březích bylo snad nejvíce bahna z celé jeskyně. Cibulka a Píďa měli boty úplně obalené bahnem. Tou druhou cestou, která vedla nalevo, se vyšlo od jezera a tím se vytvořilo jakési kolečko.

Pak jsme se vraceli zpátky a zastavili jsme se v největší části jeskyně, kde nám Ness dal na vybranou: Buď půjdeme do bludiště, nebo půjdeme z jeskyně rovnou ven. Všichni říkali, že půjdeme do bludiště, kde je to rozhodně zajímavé. Museli jsme se sklouznout úzkým tobogánem dolů, potom se plazit a dostali jsme se do takové místnosti, kde hodně táboří jeskyňáři. Tady bylo hodně netopýrů, což vůbec nepotěšilo Áju.

Cesta nahoru z bludiště byla daleko náročnější, než když jsme šli dolů. Skoro každý, když jsme vylézali z jeskyně, byl dezorientovaný a nevěděl, kde je levá a pravá. Byli jsme špinaví od hlavy až k patě.

Kousek od jeskyně na nás čekal Tumaj, který dolů nemohl, protože má klaustrofobii, a také Bahňák, Dumbo a jejich psi.

Vrátili jsme se do Bubovic a vyndali si čisté věci na převlečení a posvačili. V Bubovicích na návsi byla k naší velké radosti pumpa, která, světe div se, fungovala a tak jsme si mohli umýt naše ručičky, nožičky a mnozí i obličej. Pojedli jsme a Ness se námi rozloučil, protože měl ještě další program. My jsme nastoupili do aut a jeli směr lom Amerika.

LOM AMERIKA:

Je to krásný velký hluboký lom s jezerem na dně, hlubokým jedenáct metrů. Prošli jsme cestou kolem lomu a začalo nám poprchávat, ale byla to jenom drobná přeháňka. Pak jsme nahlíželi do Ameriky z druhé strany.

Později jsme se zastavili na velkém plácku, kde jsme ze svých batohů udělali půlkruh. Do pole Standa rozházel papírky a Tumaj nám objasnil, o co půjde. Ta soutěž se jmenovala Mayské znaky. Museli jsme v tom poli najít sedm rozdílných obrázků. Když jsme našli všechny ovrázky, dali jsme to Standovi nebo Bahňákovi ke kontrole. V této soutěži vyhrála Cibulka. Tumaj nám pak řekl, že za každý papírek, který ještě zůstal v poli a který najdeme a přineseme, dostaneme jeden bod.

Na další soutěž jsme se přesunuli na druhou stranu plácku a tady Standa rozmístil papíry s jednotlivými písmeny abecedy. My jsme se museli co nejrychleji dotknout papírů, jak jdou za sebou písmena abecedy. Bylo pouze jedno kolo. I tuto soutěž vyhrála Cibulka.

LOM MEXIKO:

Vzali jsme si naše batohy a kráčeli jsme do protějšího lomu, kterému se říká Mexiko. Zpět jsme šli po cestě nahoru k pomníku vězňů, kteří zde kdysi pracovali za dost těžkých podmínek.

Došli jsme na další plácek, kde se házelo kostkami, jestli máme všichni všechno na výpravu. Na kostkách padla čísla deset, což je šátek, a číslo pět, to jsou nárukávníky.

Potom nám Tumaj řekl, abychom si vyndali výkonnostní kolík. Tumaj měl v ruce dvě kolečka a jedno kolečko položil do trávy a my jsme k němu museli od čáry, kterou dělal Standa, dohodit co nejblíže to druhé. Kdo byl nejblíže, měl bod, a kdo měl dva body, skončil. Tuhle soutěž vyhrála Ája.

Mezitím Tumaj rozmístil dál na cestu papírky. Po vyhlášení výsledku z předchozí soutěže nám objasnil pravidla další soutěže. Na cestě bylo rozmístěno celkem šestnáct papírků se slovy. Těch šestnáct slov nám muselo ve výsledku dát celou větu. Když jsme našli všechny papírky, které obsahovaly slovo, museli jsme je seřadit tak, aby slova dala dohromady smysluplnou větu, a museli jsme potom tu větu říct Bahňákovi. Věta zněla: Letní tábor Lvíčat proběhne druhý až čtvrtý týden v červenci na oddílové táborové základně v Nebřezinách. V této soutěži byla úspěšná opět Cibulka.

Zatímco Tumaj počítal výsledky bodování, zahráli jsme si takovou honičku, kde se může pronásledovaný zachránit tím, že si stoupne před někoho v kruhu.

Po soutěži se vyhlašovaly výsledky za celou výpravu, kterou vyhrála Cibulka. Došli jsme k autům a vydali se na zpáteční cestu ke klubovně, od které byl rozchod. Celá výprava se nám líbila a velmi se vydařila.

    Cibulka

Fotografie z výpravy do Českého krasu jsou zde


tumaj
2014-09-16
počet zobrazení: 2054
Fotky

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0