Šlapaná v Rakovníku...
Šlapaná v Rakovníku...
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


360. výprava Lvíčat

Výprava Lvíčat s číslem 360

Poslední den měsíce února roku 2015 se před rozdělovským kostelem sešlo deset členů Lvíčat a tři vedoucí. Ti byli zastoupeni Tumajem, Bahňákem a namísto Standy, který měl jistou povinnost mimo náš oddíl, přišel bývalý člen a nyní instruktor od Pavoučků Kryštof. Z dětí tu byli Cibulka, Fanda, Sofie, Bára, Hanikulik, Lukáš, Ríša, Áňa, Píďa a Vojtas.

Na Bahňákův pokyn jsme se vydali směrem k Energii a šup z města ven. Těsně před vstupem do lesa Míra zadal první úkol této výpravy – srovnat se podle abecedního pořádku. Šlo jen o schopnost seřadit se podle zadání a neudělat chybu. Jak je vidět z obrázku, organizace se ujala Cibulka, všechno to klaplo a úkol byl splněn ani ne do minuty.

První opravdovou soutěží bylo uzlování, kde měl každý do dvou minut předvést šest různých uzlů. Mnozí si tady lámali hlavu, které uzle jsme se učili, a neuvědomili si skutečnost, že bylo zadáno šest jakýchkoli uzlů, tedy i toho nejobecnějšího. Prvenství získala Bára, která spolu s Fandou stihla za stanovený limit všech šest uzlů. Ti, kteří to nestihli a měli stejný počet uvázaných uzlů, pak mezi sebou svedli přímý souboj o lepší umístění. Byl jim určen konkrétní uzel a kdo jej měl dříve, byl hodnocen jako lepší.

V průběhu první soutěže Bahňák zadal, aby si každý napsal devítimístné imaginární telefonní číslo, k němuž určil předčíslí, a mohla začít soutěž s touto neobvyklou pomůckou. Všichni měli za úkol sehnat čísla všech ostatních, samozřejmě co nejdříve. První sice odevzdala Cibulka, ale scházelo jí jedno číslo, podobně jako Píďovi, před ně se tak dostali Fanda a Vojtas s plným počtem správně opsaných čísel.

Popošli jsme o kus dál a po pár desítkách dal Bahňák přítomným vybrat, zda chtějí závod dvojic či jednotlivců. Zvítězila druhá možnost, což byl běh strašáků, tentokrát pojatý jako běh s vědry vody. Namísto nádob s tekutinou jsme měli na koncích klacku batohy. Nejrychlejší byla Cibulka.

Uvedené soutěže se již neúčastnil Fanda, který si při předchozí desítce pochroumal kotník a dokonce výpravu předčasně ukončil. Naštěstí to nebyla zlomenina, pouze podvrknutý kotník.

Přiblížili jsme se k silnici, kam si pro Fandu přijeli rodiče, a zahráli jsme si tu Škatulata, škatulata hejbejte se. Jednalo se o verzi s podpisy. Celé přebíhání mezi stromy vyhrál Píďa.

Již jen v devíti jsme využili krásné mladé buky k tradičnímu Brtníkovi, tedy soutěži, kdo se udrží déle na kmeni hladkého stromu, což se dnes podařilo Cibulce.

Těsně před obědem byly posouzeny délky listů, které mohli všichni hledat v průběhu téměř celého dopoledne. Prémii zde získaly Áňa, Hanikulik a Cibulka.

Hned po obědě byli přítomní prozkoušeni z Morseovy abecedy, přesněji z písmen, která jsme na předchozích schůzkách probírali. Plný počet bodů zde zaznamenali Hanikulik, Cibulka a Lukáš.

Prošli jsme do míst, kde byla maličká mýtina, jako stvořená pro další soutěž. V určeném prostoru byly rozmístěny lístečky různých barev s různými hodnotami pro jejich sčítání. Navíc na některých byly znatelné tečky, které znamenaly znásobení bodového zisku. Tento prostor hlídali zprvu Kryštof s Bahňákem, později jenom prvně jmenovaný. Jejich úkolem bylo zabránit nájezdníkům, kteří se naopak snažili lístečky získat. Kdo byl chycen, musel odevzdat všechny lístky, které měl u sebe, jít si pro život a pak teprve mohl znovu do hry. Proto měl každý na cestě své hnízdečko, do kterého si lístky odkládal a o které již nemohl přijít. Nejlepšího výsledku dosáhl Lukáš, který měl hned dva lístky ztrojnásobující jejich hodnotu a jeden zdvojnásobující.

Nedošli jsme daleko, když dal Bahňák pokyn k přípravě kuliva. Bylo jasné, že dojde na koulovačku. A byla nová, ještě nehraná. Kryštof doplnil počet bojovníků na deset a spolu s Cibulkou se stal kapitánem, který si k sobě vybral další hráče. Z obou družstev byl pak určen jeden, který se stal zajatcem druhých, a tohoto zajatce bylo zapotřebí osvobodit a bezpečně dovést na svoje stanoviště.

Této hry proběhla čtyři kola a to páté bylo zase jiné. Cibulka a Lukáš byli svázáni za ruce k sobě a každý měl tři kuliva. Tuto dvojici doprovázel Píďa, který měl kuliv více. Úkolem této trojice bylo probít se z jednoho bodu k druhému. Ostatní, tedy Bára, Hanikulik, Vojtas, Áňa, Sofie a Ríša naopak měli zlikvidovat onu dvojici. To bohužel ne zcela pochopili a věnovali se více Píďovi, takže se stalo, že Kačka s Lukym dorazili k cílovému místu nezasaženi.

I následující soutěž byla na vybití se, přestože šlo jenom o odpálení tenisáku jakýmsi tloukem co nejdál od určeného místa. Byla tři kola a v nich po dvou pokusech. Zprvu byl pro mnohé problém strefit se vůbec do míčku, což si vyzkoušel i Tumaj, ale nakonec byly výsledky vcelku uspokojivé. Nejdál odpálila Bára, která tak vyhrála dnes již druhou soutěž.

Co jsme ten den ještě neměli z toho, co jsme se letos ve Lvíčatech učili, to byly indiánské měsíce. Bahňák měl připravených pět otázek typu „Ve kterém měsíci jezdíme na oddílové Vánoce“ nebo „Ve kterém měsíci jezdíváme na tábor“. Úkolem přítomných pak bylo napsat – v prosinci, měsíc dlouhých nocí a namalovat takový ten ležatý půlměsíček. Obdobně mělo být postupováno u všech otázek. Nejlépe si vedla Cibulka, která všechny tyto věci zvládá opravdu bravurně.

Procházeli jsme opravdu skvělým terénem na hru Lovec s lukem a Píďa s Cibulkou se dožadovali této populární plížečky. Bohužel na ni nebyl čas.

Pokračovali jsme v cestě již znatelně směrem k městu, ale čekala nás ještě jedna soutěž pro družiny, která měla dvě části. V první měly družiny nanosit co nejvíce smrkových šišek na šátek, na což měli čtyři a půl minuty. Za další minutu a půl měli z přineseného materiálu postavit co největší stavbu. Družina zastoupená v té chvíli pouze dvěma děvčaty, tedy Ropáci, zvítězila před Mufíky a Medvědy.

Blížili jsme se ke Kladnu a zbývalo nám ještě dvacet minut na program. Ne v tak ideálních podmínkách, ale přeci jenom jsme si zahráli toho lovce s lukem. Jen tak narychlo.

Poté následoval pochod mezi prvními domky Rozdělova, až jsme dorazili ke zdejšímu kostelu, kde jsme se rozloučili, ale předtím Tumaj vyhlásil výsledky bodování na této akci. O šest bodů před Lukášem zvítězila opět Cibulka, která si toto prvenství odnáší dosti často.

Tak ahoj

Fotografie z výpravy najdete zde


tumaj
2015-04-17
počet zobrazení: 2071
Fotky

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:16 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0