Provazový žebřík
Provazový žebřík
Informace o oddílu
Tábor
Vedoucí
Jak nás najít

Akce Lvíčat
Akce Pavoučků
Společné akce
Staří lvi
Ostatní o oddílu
Naše fotky
Plánované akce
Zpět na začátek
Všechny články [#]
Diskuze

Jak bodujeme, co vzít na výpravu, co na tábor
Najít se na fotkách
Přidat fotku nebo článek
174. výprava Pavoučků
417. výprava Lvíčat
408. výprava Lvíčat a 167. Pavoučků
407. výprava Lvíčat
166. výprava Pavoučků
Žádné akce

Valid HTML 4.01! Valid CSS!

Petr Malát
2002-2011

Web běží u
klfree.net


403. výprava Lvíčat a 163. Pavoučků

Společná výprava Pavoučků a Lvíčat

Květnové výpravy jsou již dlouhá léta pro Pavoučky a Lvíčata spojené v jednu, to aby se před táborem naši malí i velcí více poznali.

Letos jsme nejeli na téměř tradiční místo, do Řevničova, ale šli jsme jen tady kousek za Kladno. Původním cílem bylo sice až údolí Kačáku, kam mimo jiného měsíc předtím měla dojít Lvíčata, ale ani tentokrát se to nepovedlo. Najednou bylo jedenáct hodin a my byli sotva kilometr od Rozdělova. Nepředbíhejme však událostem.

Sotva jsme se vnořili do lesa, dal Tumaj zastavit a vyhlásil úkolovku, ve které měl každý sám za sebe najít do oběda určené listy stromů, různé šišky, také plody buku a dubu. Hned na to následoval první hrací den naší velké hry Lov medvědů v tajze, při kterém byly všechny party úspěšné, ať již v postupu blíže k cíli, či při vydělávání herních peněz.

Hned nato jsme se rozdělili do tří skupin, jejichž základem byla vždy jedna lovecká parta z Pavoučků a jedna ze Lvíčat, ovšem v případě Bonbóna a Pomněnky to byla parta složená. K nim pak přibyli v jednom případě ještě celá parta z Pavoučků a pak jednotlivci, kteří tu neměli svého parťáka. Družstva tedy měla šest, v jednom případě sedm členů.

Stále jsme byli na stejném místě a Tumaj již vysvětloval pravidla první soutěže pro právě vzniklá družstva. Šlo vlastně o šest samostatných soubojů, do kterých družstva vysílala zástupce. Ti pak měli za úkol strefit se co nejvíce krát z pěti pokusů do určeného stromu tenisovým míčkem. Z každého takového souboje vzešlo jisté pořadí, ta se ze všech kol sečetla a vzniklo konečné pořadí, ve kterém nejlépe skončili Špulda, Tobi, Kuba, Honzik, Basti a David.

Tady musím vsunout informaci, že drtivou většinu soutěží navrhl Fanda a Tumaj je upravil a dal jim tu správnou konečnou podobu. Třetí z přítomných vedoucích Bahňák pak v průběhu upřesnil kupříkladu pravidla štafetového brtníka, což vedlo k dokonalosti té soutěže. Tak tomuhle se říká dokonalá týmová práce!

Druhá soutěž této výpravy, hrána již o kus dál, byla pro jednotlivce, to aby na konci neměli všichni z družstva stejně bodů, a úkolem každého jedince bylo pěti údery hozeného golfového míčku do většího gumového míče dostat tento předmět co nejdále od startovní čáry. To se podařilo Bastimu, z Pavoučků byl pak nejlepší David, který skončil celkově čtvrtý. Zapamatujte si prosím tato dvě pořadí.

Znovu jsme se kousek přesunuli a došlo na variantu tradiční soutěže z těchto společných výprav, kdy často mají jednotlivci posílat tenisák mezi několik branek vytvořených z batohů. Batohy tentokrát nahradilo pět členů družstva, kteří se seřadili za sebou a rozkročili se. Šestý člen pak posílal tenisový míček do takto vzniklých branek. Když míček vyjel z určené dráhy, počítalo se jako výsledek místo, kde stál poslední hráč, kterému prošel tenisák mezi nohama. Dařilo se různě, ale nejlepší nakonec byli Pomněnka, Bonbón, Anička, Johanka, Vašík a Mates.

Vydali jsme se dál, ale náhle jsme zjistili, že tam vzadu zůstali David a Bahňák, kteří, na tu dálku se to tak zdálo, a byla to i pravda, že něco hledají.

Vrátili jsme se.

David postrádal nůž. Tak jsme vytvořili rojnici a prošli nejprve vpravo od cesty, pak i vlevo, ale nic nenašli. Bahňák se pak vydal zpět na místo, kde jsme se stavovali předtím.

My ostatní jsme nelenili a Tumaj vyhlásil další soutěž pro družstva. Každé dostalo deset tenisáků, které mělo dokopat k Fandovi, vzdálenému cirka sto metrů, a zpět. Deset míčků a šest hráčů – to je jistý nepoměr, se kterým si družstva musela poradit. Nejlépe se to podařilo Špuldovu družstvu.

Bahňák se vrátil s nepořízenou, ale to už jsme se pustili do oběda. V tuto chvíli také bylo jasné, že do údolí Kačáku zdaleka nedorazíme. Nevadilo to. Nešlo přeci o místo, kam dojdeme, ale co všechno cestou zahrajeme.

Po obědě byla vyhodnocena úkolovka a musím konstatovat, že s nevalným úspěchem. Spousta dětí nedokázala určit ani bodovou či smrkovou šišku. Tady máme hodně co dohánět, co učit.

Nebyl to ani měsíc, co jsme na výpravě Pavoučků s rodiči házeli do určených polí s tím, že se soutěžící musel nejprve strefit do prvního pole, pak do druhého a dnes až do šestého. Jenže ne jednotlivec, ale postupně šest členů družstva, které vyslalo do prvního kola – na první pole – házet jednoho člena. Pokud se tento strefil, v dalším kole házel druhý, po úspěšném zásahu třetí, a tak až k poslednímu. Nezdá se to, ale nakonec z toho bylo drama. Vítězství si odnesli Klokan s Vítkem, Adamem, Kryštofem, Dominikem, Týnou a Tomášem. O druhé místo se pak podělila družstva vedená Špuldou a Bonbónem.

Hod mezi své nohy bývá mnohdy složitý, zvláště když se má golfový míček tímto způsobem hodit co nejdál a navíc musí skončit na cestě. Složitost? Jak pro koho. Basti tuto soutěž pro jednotlivce zvládl opět nejlépe, stejně jako David v řadách Pavoučků, i když byl tentokrát v celkovém pořadí až devátý.

Mnohokrát jsme stavěli věžičky z klacků, ze šišek, ale nikdy se nesmělo použít jakýchkoli jiných materiálů. Dnes to bylo naopak. Družstva měla okolo prutu naskládat smrkové šišky do co největší výšky. Šišky – výšky. Rým celkem pěkný, ale nastavte tam ty šišky!

Celkem dvacet minut bylo určeno na tuto soutěž, ve které se nikdo nedostal až nad výšku určující onen prut, ale sotva do poloviny. Nakonec na tom až tolik nezáleželo, hlavně, že ta naše věžička byla nejvyšší. To si mohli klidně říci ti, kdož byli ve družstvu se Špuldou.

Něco si zapamatovat, to je pro některé členy našeho oddílu problém. A my musíme jít tomuto problému naproti, proto bylo zařazeno „Indiánské poselství“. Šest členů družstva, šest stanovišť. První tři soupeřící soutěžící si měli zapamatovat třeba jenom malou část určeného textu, tu naučit o kus dál stojícího toho druhého, ten to předal třetímu, ten čtvrtému a tak dál až k poslednímu, který si to mohl psát a pokud si myslel, že má celou zprávu dobře, šel to přečíst Fandovi. Ten byl ale nekompromisní: máte tam chybu! A tak znovu a znovu a znovu.

No, nebudu vás trápit s touto záležitostí podruhé a raději rovnou prozradím, že tuto soutěž vyhrála šestice vedená Bonbónem.

V cílovém místě Indiánského poselství jsme odehráli druhý hrací den naší velké hry. Tentokrát to ale bylo kratší, protože jsme nejprve udělali kontrolu, kdo má s sebou povinnou výbavu. No a kdo ji neměl, což bylo docela dost, ten nemohl tentokrát pokoušet štěstí, zda postoupí či nikoli.

V těchto místech jsme zahráli další „desítku“, tu oblíbenou schovávačku, a teprve poté se vydali dál, abychom navázali souboji mezi družstvy v brtníkovi. To je takové to udržet se co nejdéle na stromech. Každé družstvo si vybralo strom, aby vyhovoval všem členům. Pak bylo odstartováno a první z každého družstva naskočil a snažil se vydržet co nejdéle. Když spadl, nezávisle na ostatních, naskočil druhý člen, po něm třetí, a tak až k poslednímu. Vítězem tohoto zápolení se stalo Klokanovo družstvo.

Měli jsme ještě čas akorát na poslední souboje. A když říkám souboje, tak myslím souboje. Šlo o oblíbené liščí oháňky. Dvě družstva si dala za opasek zezadu napůl koukající šátek – liščí oháňku. Třetí družstvo pak mělo za úkol v co nejkratším čase všem soupeřům oháňky vytrhat. Kdo o oháňku přišel, přidřepl si a již se nepohyboval. To celé probíhalo v určeném prostoru, ze kterého když někdo vyběhl, jako by přišel o oháňku, tedy také končil. Tady úkol splnili nejrychleji Špuldovci.

Ještě jedna desítka a pak už jen chůze zpět do města.

Všichni sice věděli, které družstvo bylo dnes nejlepší, ale každý čekal na oficiální výsledky. Třetí příčku obsadili Klokan, Vítek, Adam, Kryštof, Dominik, Týna a Tomáš, o jediný bod před nimi skončili Bonbón, Pomněnka, Anička, Johanka, Vašík a Mates a vítězi celého dne se pak stali Špulda, Tobi, Kuba, Honzik, Basti a David.

V jednotlivcích byl pak nejúspěšnější Basti a z Pavoučků David, který byl v celkovém pořadí bez rozdílu věku čtvrtý.

Váš GeTe


tumaj
2020-01-10
počet zobrazení: 2064
Fotky

[Promítnout fotky]
Související články
Související soubory
Komentáře k článku
3.7.2020 22:17 ZAP (neověřeno)


Jméno
Heslo
Bez hesla (Totožnost nebude ověřena)

Komentář:



09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0